Результати перевірок Інспекцією органів місцевого самоврядування Рівненщини

Спеціалісти Інспекції продовжують здійснювати заходи нагляду (контролю) органів місцевого самоврядування щодо реалізації делегованих їм повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

На даний час заходи завершені стосовно Бабинської сільської ради, Шпанівської сільської ради, Деражнецької сільської ради, Корнинської сільської ради, Великоомелянської сільської ради (Рівненський район), Острожецької сільської ради, Млинівської селищної ради  (Дубенський район) та  Старосільської сільської ради (Сарненський район).

За результатами перевірок складено акти та видано вимоги щодо приведення у відповідність із законодавством органам місцевого самоврядування.

Основними недоліками, які виявлено в ході перевірок, є наступні:

- не здійснюється контроль за додержанням природоохоронного законодавства, використанням і охороною природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворення лісів;

- не здійснюється контроль за діяльністю суб’єктів господарювання  у сфері управління побутовими відходами;

- не розроблений проект землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду, а також відомості про них до Державного земельного кадастру не внесені;

- не здійснюється контроль за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері управління побутовими відходами;

- не здійснюється контроль за забезпеченням безперешкодного і безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування відповідно до закону.

Так, під час перевірки  території Деражненської сільської ради, поблизу села Постійне Рівненського району, інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було виявлено перешкоджання доступу громадян до берегу водного об’єкту (ставка) шляхом встановлення паркану з дошок, колючого дроту та воріт, що є порушенням ст. 61 Земельного кодексу України, ст. 88 Водного кодексу України.



З огляду на те, на адресу сільської ради надіслані вимоги щодо необхідності забезпечення належного виконання делегованих повноважень, що визначені ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Окрім того головам зазначених органів місцевого самоврядування додатково зауважено на необхідності додержання вимог законодавства, що регулює охорону навколишнього природного середовища в частині виконання власних повноважень, а саме:

про охорону атмосферного повітря; про охорону і раціональне використання водних ресурсів; про управління відходами; про використання та охорону земель; про природно-заповідний фонд; про охорону, утримання і використання зелених насаджень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці