До філії «Дубенське лісове господарство» Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» Інспекцією надіслано лист з вимогою стосовно ліквідації стихійного сміттєзвалища

Державною екологічною інспекцією Поліського округу, відповідно до наказу Інспекції № 199-ОД від 28 березня 2024 року «Про здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень (про проведення рейдових заходів на території Житомирської та Рівненської областей)», під час рейдових заходів було встановлено порушення вимог природоохоронного законодавства - виявлено стихійні сміттєзвалища твердих побутових відходів на території Дубенського лісгоспу.


Пунктом 10 статті 36 Закону України « Про охорону земель» зазначено, що власники та землекористувачі земельних ділянок зобов’язані забезпечувати захист земель від ерозії, виснаження, забруднення, засмічення.

Статтею 96 Земельного Кодексу визначено, що землекористувачі зобов’язані додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля, підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості ґрунтів. А також передбачено, що землекористувачі зобов’язані здійснювати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан, додержуватись вимог законодавства про охорону довкілля.

Пунктом 7 статті 16 Закону України «Про управління відходами»   передбачено, що утворювачі відходів зобов’язані розробляти та виконувати плани управління відходами підприємств, установ та організацій у встановленому порядку.

Статтею 57 Закону України «Про управління відходами» особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність.

Згідно статті 211 Земельного Кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами.

З огляду на вищезазначене, Державна екологічна інспекція Поліського округу в межах своїх повноважень надіслала до Дубенського лісгоспу лист з вимогою вжиття відповідних заходів реагування щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів та приведення території у належний санітарно-епідеміологічний стан.

Про вжиті заходи реагування лісове господарство зобов’язане інформувати Інспекцію у встановлені законодавством терміни.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці